Geplaatst op 9 november 2009
Is een aanbouw aan je huis de moeite waard? Of is verhuizen naar een nieuwe woning een betere optie? Wij sommen de voor- en nadelen op van beide mogelijkheden.
Nood aan veranderingen?
Groeit je gezin langzaam maar zeker uit je huis? Zouden een of meer bijkomende slaapkamers goed van pas komen en/of lijkt een extra kamer op het gelijkvloers je wel wat als speelkamer voor de kinderen of als bureau voor jezelf? Wat doe je in dat geval? Je kan ofwel verhuizen naar een groter huis of je huidige woning vergroten als je perceel tenminste voldoende ruim is. Verhuizen kan een erg opwindend vooruitzicht zijn of je kan er net tegenop zien, afhankelijk van de ervaringen die je al hebt ondervonden. Ook verbouwen kan goed meevallen of erg tegenvallen...
Verhuizen? Ja!
Verhuizen biedt je de mogelijkheid om naar je ideale huis op zoek te gaan in je huidige woonplaats of in een andere omgeving. Naast meer woonruimte kan het ook andere voordelen met zich meebrengen zoals een grotere tuin, een betere huisindeling of een rustigere straat. Zie je geen gelegenheid om je huidige woning te verbouwen, dan kan dat misschien wel bij een nieuwe gelijkaardige woning die wel mogelijkheden biedt om bij te bouwen. Besluit je te verhuizen, ga dan na in welke locaties je geïnteresseerd bent. Ga vervolgens op de immobiliënmarkt op zoek naar een woning die ofwel meer ruimte biedt ofwel een beter potentieel biedt om uit te breiden.
Verhuizen? Nee!
Verhuizen is niet enkel rozengeur en maneschijn. Zo zijn er heel wat kosten die komen kijken bij een verhuizing. In de eerste plaats zal je je huidige eigendom waarschijnlijk moeten verkopen, wat gepaard gaat met uitgaven en mogelijk zelfs problemen. Een immobiliënkantoor onder de arm nemen kost enkele duizenden euro’s. Je kan natuurlijk ook altijd zelf je huis trachten te verkopen. Tegenwoordig vind je op het internet tal van zoekertjessites waarop je gratis een advertentie kan plaatsen. Houd wel rekening met een langere verkooptijd. Daarnaast zal je nieuwe woning extra onkosten met zich meebrengen: notariskosten, belastingen, verhuizingskosten, kosten n.a.v. een overbruggingskrediet, eventuele honoraria van makelaars als zij voor jou op zoek gaan naar een geschikte woning... Houd ook steeds rekening met onvoorziene omstandigheden. Ten slotte zijn er ook nog niet-geldelijke kosten: je gezin moet zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en buren. Verhuizen jullie naar een andere stad of provincie, dan moeten jullie een nieuwe vrienden- en kennissenkring opbouwen. Voor de een is dat misschien geen probleem, de ander heeft er al wat meer moeite mee...
Verbouwen? Ja!
Enkel als je perceel groot genoeg is voor een uitbreiding, kan je denken aan verbouwingswerken zonder dat er een verhuizing aan te pas komt. Dat bespaart je heel wat last: je hoeft niet op zoek te gaan naar een koper voor je huis én naar een nieuw huis binnen een bepaalde tijdslimiet, je hoeft je hele hebben en houden niet te verhuizen...
Bijbouwen kan de verkoopswaarde van je woning doen stijgen, al betekent dat niet automatisch dat die stijging de kosten van de verbouw- en verfraaiingswerken dekt, zeker niet op korte termijn. Veel hangt af van het soort werken dat je laat uitvoeren. Zo is een oranjerie in de meeste gevallen een uitstekende investering. Je garage ombouwen vind jij misschien wel handig, maar latere kopers meestal niet. Zorg er in ieder geval voor dat de grootte en het uitzicht van de extensie in harmonie is met de rest van de woning en de omgeving. Verknoei bestaande woonruimtes niet op het vlak van licht, grootte en vorm. Een nieuwe woning is niet noodzakelijk volledig aan je wensen aangepast. Bij een verbouwing kan je de bijkomende woonruimte op maat laten maken wat de grootte, de vorm en het uitzicht betreft, zodat ze perfect aansluit bij je eisen, al zijn er natuurlijk altijd beperkingen.
Verbouwen? Nee!
Verbouwen kan even duur zijn als verhuizen naar een nieuwe woning. Per vierkante meter kunnen uitbreidingen zelfs meer kosten dan de bouw van een nieuw huis. Een van de redenen is dat je naar materialen op zoek moet die bij je woning passen, wil je dat de uitbreiding een harmonieus geheel vormt met het bestaande huis. Zo zijn oude bakstenen moeilijk te vinden en dus duur. Weliswaar zijn er verschillende alternatieve materialen verkrijgbaar als je problemen hebt met het vinden van de originele. Bespreek daarom met de aannemer de verschillende opties en gelijkaardige producten. Daarnaast moet je bij een architect aankloppen die tegen betaling de plannen voor je tekent en de verbouwingswerken superviseert. Ook andere vakmannen komen eraan te pas: een metselaar, elektricien, loodgieter... met een prijskaartje. Ten slotte zijn er de inrichtingskosten. Als je de keuken uitbreidt, wil je misschien nieuwe keukenkasten en een grotere koelkast laten plaatsen. Als de aanbouw een deel van de tuin in beslag neemt, betekent dat mogelijk een nieuwe tuinaanleg. Sowieso zal je een nieuwe vloer moeten leggen, gordijnen moeten voorzien...
Soms kan het zijn dat de plannen aangepast moeten worden eens de werken gestart zijn, ook dat brengt extra kosten met zich mee. Aannemers ramen hun kosten nu eenmaal op basis van wat ze zien, maar ondergronds kan er extra werk vereist zijn. In ieder geval, de kosten van de verbouwingswerken hangen van je plannen én onvoorziene omstandigheden af.
We hebben het nog niet gehad over de overlast die verbouwingswerken met zich meebrengen: lawaai, stof, wanorde, de tuin of oprit die je voorlopig niet meer kan gebruiken. Vooral voor een gezin met kleine kinderen is de hinder van verbouwingen niet iets wat je er zomaar bij neemt. Veel aannemers zullen het storingsniveau weliswaar tot een minimum trachten te beperken. Bespreek deze bezorgdheden met je aannemer voor de werken van start gaan. Bij grote constructiewerken kan een tijdelijk onderkomen een oplossing bieden.
Kortom, er is geen echt antwoord op de vraag: verhuizen of verbouwen? Het hangt heel sterk af van de individuele situatie. Bespreek met makelaars en aannemers een ruwe schatting van de kosten van elke optie. Weeg voor- en nadelen af van elke optie, neem het kostenplaatje erbij en beslis welk antwoord past in jouw situatie.
Bron: NetOnline